Saslik

Napjainkban már nem sok embernek mond ez a szó bármit is, a fiatalabb generációnak pedig már semmit. A 2000 évek előtt azonban szinte mindenki ismerte ezt az ételt. A saslik tatár eredetű, nyárson, valamint nyílt tűzön sütött húst jelent.  A saslik eredetileg bárányhúsból, valamint birkából készült, de ma már sertésből és marhából is készítik. Az étel tradicionális elkészítésének alapja, hogy a húst darabokra vágjuk, saslik-páccal ízesítjük, majd fém nyárson szorosan egymásra húzva, egyenletesen forgatva faszénparázson sütjük. Az így elkészített illatos, omlós, átsült hús igazi kulináris élvezet. A saslik nyársra hagyományosan csak húst szoktak feltenni, még magyar megfelelőjére a rablóhúsra már egyebek is felkerülnek, mint a szalonna, burgonya, gomba, hagyma, illetve különféle zöldségek. Természetesen a világ más tájain is nagy népszerűségnek örvend a faszénen, szabad tűzön sütött hús, Észak-Amerikában barbecue (BBQ), még Dél-Amerikában (főleg Brazíliában) churrasco néven hódít.